Foder hos dyrlægen
Udvalget indenfor hunde og kattefoder er idag så stort, at det som dyreejer kan være utroligt svært at vælge det rigtige foder til sit dyr. Din dyrlæge er uddannet til at vejlede dig professionelt, når du skal vælge det rigtige foder.
I gamle dage
Indtil for ca. 20 år siden var det mest almindeligt at fodre sin hund og kat med hjemmelavet foder. Som regel bestod foderet af rester fra middagsbordet eller f.eks. ris med kallun eller kød. Derudover brugte en del dyreejere tilskud af vitaminer og kalk,
især til unge dyr. Da denne type foder var svær at sammensætte, så dyrenes behov for alle vigtige næringsstoffer blev tilgodeset, var der mange tilfælde af mangelsygdomme, som især viste sig ved knogle og hudproblemer. Gennemsnitslevealderen var desuden 45 år kortere end idag.
Færdigfoder i dag
Gennem de sidste 20 år er forskningen indenfor hunde og katteernæring nået meget langt, og i dag er der færdigfoder, som passer til alle dyrets alderstrin. Dyrenes behov for forskellige næringsstoffer samt energiindhold i foderet ændrer sig hele livet igennem og er forskelligt for de forskellige størrelser dyr. Små og mellemstore hunde har brug for et meget energirigt foder for en optimal vækst, mens hunde af store racer ikke må vokse for hurtigt for at undgå knogle og ledproblemer.
I hvalpeperioden er det utroligt vigtigt, at foderets indhold af især energi, protein, vitaminer og kalk er optimalt, og derfor skal man naturligvis fodre med et egnet hvalpefoder. Hvalpefoderet er opdelt i foder til store, mellemstore og små racer udfra de ovennævnte principper. Til katte under opvækst er der naturligvis også killingefoder. Efter vækstperioden kan man vælge mellem forskellige typer voksenfoder, hvor valget er afhængig af aktivitetsniveauet hos hunden eller katten. Hos kattene er det fornuftigt at vælge et foder, hvor risikoen for dannelse af urinvejssten er minimal. Her taler vi om foder, hvor indholdet af magnesium er lavt, og hvor urinen holdes indenfor den rigtige surhedsgrad.
Senere i livet falder behovet for energi i foderet, men til gengæld skal indholdet af protein være af høj værdi, således at man opretholder muskelmassen, og at lever og nyrer skånes mest muligt. Samtidig skal kvaliteten af næringsstofferne og indholdet af vitaminer og spormineraler være højere. I denne fase af livet bør man skifte til et “seniorfoder”. Derudover vil det være fornuftigt at få sit gamle dyr sundhedsundersøgt årligt. I forbindelse med sundhedseftersynet vil dyrets vægt blive vurderet, og her vil din dyrlæge måske anbefale at skifte til en slankediæt.