Alenehjemme problemer hører blandt de hyppigste adfærdsproblemer især hos yngre hunde.Den hyppigste årsag til problemer er det, man kalder separationsangst (angst for adskillelse fra ejeren)
Problemet viser sig ved, at hunden hyler og/eller ødelægger inventaret, efter at dens ejer har forladt boligen. Når ejeren er hjemme, er hunden som regel velfungerende og kærlig. Separationsangst er egentlig en normal adfærd. Det er meget forståeligt, at hunden bliver ked af det, når ”flokken” eller ”floklederen” forlader dem. Separationsangst forekommer især, hvis hunden er meget knyttet til ejeren eller familiens medlemmer. Derfor kan man være nødt til at ”slække” lidt på de stærke bånd mellem hund og ejer(e). Ofte er disse hunde meget opmærksomhedssøgende. De går i hælene på deres ejer, de kommer ofte og skubber med snuden, og de beder ofte om opmærksomhed. Det må ændres! Hunden må blive lidt mere selvstændig – mindre afhængig af dig. Det er dig, der skal tage alle initiativer. Hunden må negligeres, når den søger opmærksomhed. Samtidig må man planlægge en ny rytme for alle aktiviteter. Hvis man beskæftiger sig med hunden på fastlagte tidspunkter, føler den sig ikke overset og kan være tryg ved, at den får opmærksomhed, men blot på dine præmisser.
Separationsangst kan behandles med en kombination af adfærdsbehandling og medicinsk angstbehandling
Udløsende handlinger
Det første, man må finde ud af, er, hvilke handlinger, som ”tænder” hundens angst, inden man forlader den. Der er ofte en eller flere bestemte handlinger (udløsende faktorer), som starter angstsymptomerne. Det kan være, at man tager overtøj på, eller det kan være raslen med bilnøgler. Disse udløsende faktorer må fjernes. Dvs. at man må ændre sine vaner, inden man forlader hjemmet. Er det det, at man tager overtøj på, som udløser angsten, må man f.eks. tage overtøj på, når man er hjemme osv. På den måde forsvinder hundens kobling mellem overtøjet, og det at man herefter forlader den.
Sig ikke farvel
Ved afgang fra hjemmet må man ikke give hunden nogen form for opmærksomhed det sidste kvarter, inden man skal gå. ”Bare rolig, mor er tilbage om en halv time” er en bemærkning, som kan virke som en udløsende faktor for angsten. Husk på, at hunden forstår ikke, hvad du siger. Din besked får betydningen: ”Nu skal jeg gå – nu kan du begynde at være bange”. Det var det stik modsatte, at du ønskede! På samme måde må man ikke tale til hunden ved hjemkomsten, før den er faldet til ro. Ellers roser du den blot for en fjollet opførsel, når den springer op og hyler af glæde. Når den er rolig og afbalanceret, skal du huske at rose den.