Mærkning

Mærkning af hund og kat

Ved at få mærket sin hund eller kat har man meget større chance for at blive genforenet med sit dyr igen, hvis det skulle løbe bort. Derudover skal alle hunde idag være mærket med mikrochip eller tatovering og bære hundetegn.

Mange stambogsførte hunde er fra opdrætteren øremærket, hvilket er den oprindelige mærkningsform. Denne type mærkning foregår i en meget tidlig alder med en speciel tatoveringstang i højre øre. Hos visse racer sker mærkningen i lysken. Men idag er mærkning med mikrochip blevet meget udbredt. Og det er nemt at få gjort hos dyrlægen i forbindelse med de første vaccinationer, som hvalpen får. Nu skal man ikke blive skræmt af ordet mikrochip. Mere end 1 million husdyr er idag mærket med mikrochip over hele Europa. Og der er ikke konstateret bivirkninger ved denne form for mærkning. Mikrochippen har mange indlysende fordele fremfor øretatovering. Alene det faktum, at man ikke behøver at bedøve dyret for at mærke det, er en stor fordel. Derudover er chipmærkning altid entydig og aflæsbar, hvilket ikke altid er tilfældet med øretatovering. Endelig er registret internationalt, hvilket giver en større sikkerhed ved udenlandsrejser med sin hund. I mange lande er det tillige et krav, at dyret skal være mærket. Dette gælder Sverige, Norge og England.

Hvordan virker mikrochippen?

Mikrochippen bliver placeret lige under huden, hvor den gror fast, og ligger her helt inaktivt. Lige indtil den dag, hvor hunden bliver væk. Når hunden bliver fundet, vil man med en aflæser, som vist på billedet, kunne aktivere mikrochippen. Det signal, som derved kommer fra chipen, oversættes i af læseren til en talkode, fuldstændig ligesom stregkoden i et supermarked. Og via denne talkode kan man finde frem til ejeren.

Hvordan gør man som hundeejer?

Først skal du have et indbetalingskort til Dansk Hunderegister. Dette kan fås hos din dyrlæge. Når du har udfyldt dette kort og indbetalt 150,, får du inden for kort tid nogle papirer fra Dansk Hunderegister. Og så bestiller du bare tid hos din dyrlæge og husker disse papirer.

HUSK!

Alle hunde skal idag enten være mikrochipmærket eller øretatoveret

Hvad med kattene?

På nuværende tidspunkt er øretatovering det mest sikre til katte. Øretatoveringen er middelbart mere synlig, og ved trafikskadede katte er det nemmere hurtigt af afgøre, om katten har en ejermand, hvis den er øremærket frem for chipmærket. I det øjeblik at der ligger en mikrochipaflæser i alle Falck og politibiler, så vil det være mere aktuelt med chipmærkning af katte.

Mærkning er vigtigt

En tilskadekommen eller hjemløs kat, som ikke er øremærket, vil normalt blive aflivet. Er din kat derimod øretatoveret, vil dyrlægen via øremærkeregistret finde frem til dig, og din kat vil kunne blive behandlet hos dyrlægen og derefter komme hjem til dig.

Jamen, katten kan da selv finde hjem

Katten har ikke så god en stedsans, som mange tror. Kommer katten udenfor sit vante område, og dermed væk fra de kendte dufte, vil den bare flakke rundt på må og få. Historierne om katte, der er vendt hjem over lange strækninger, er mere undtagelsen end reglen, og de mange katte, som ikke finder hjem igen selv, vil enten blive regnet som hjemløse eller blive overtaget af andre.

Min kat er kun indekat, den skal ikke mærkes

Dette hører vi ofte som dyrlæger. Desværre hører vi ligeså ofte på ulykkelige katteejere, som har mistet deres kat, fordi døren eller vinduet lige stod åbent et kort øjeblik. Og netop indekatte er meget sår bare udenfor hjemmet. De kender ikke omgivelserne, og der er ingen duftmærker at finde hjem efter. Derfor er det også vigtigt at øremærke indekatte.

Min kat er løbet bort – hvad er der sket ?

Uvisheden om, hvad der er sket med ens kat, er værre end at få ren besked om kattens skæbne. Her vil øremærkningen kunne hjælpe. Selvfølgelig er øremærkningen ikke en 100% garanti, idet der kan være tilfælde, hvor katten aldrig bliver fundet. Men i de tilfælde, hvor katten bliver fundet, vil den i alle tilfælde havne hos Falck, et dyreinternat eller en dyrlæge. Og alle disse instanser kender øremærkningssystemet. Hvis katten så er død, vil du som katteejer få besked. Og hvis katten er tilskadekommen, vil du blive kontaktet, således at du kan afgøre, om din kat skal behandles, opereres, eller hvis skaderne er store, aflives. Hvis ikke din kat var øremærket, ville dyrlægen oftest se sig nødsaget til at aflive den, på trods af at en operation kunne have reddet den.

Selve øretatoveringen

Det var Kattens Værn, som tilbage i 1976 introducerede øretatoveringen, og i dag er det så stor en succes, at der årligt tatoveres 10.000 katte. De fleste katte bli. ver øretatoveret i forbindelse med kastration eller sterilisation, typisk i 6 – 10 måneders alderen. Tatoveringen foretages med en tang med mange nåle, som tilsammen danner 3 bogstaver og 3 tal. Disse nåle presses ind i øret, hvorefter der pensles med sværte. Efter 56 dage falder det overskydende sværte af, og koden står tydeligt. Hele proceduren foretages i fuld bedøvelse. Dette nummer er så kattens ID nummer resten af dens liv, og prisen for øremærkningen inklusiv livslang registrering i Kattens Værns øremærkeregister er ca. 400,.

Hvis katten er blevet væk

Kontakt din dyrlæge, andre dyrlæger i området og Falckstationer, og opgiv kattens signalement, øretatoveringsnummer samt dit telefonnummer. Sæt opslag op, event. med billede, i supermarkeder, skoler og busstationer Sæt annoncer i lokalaviserne.

Sygeforsikring

Når du har din kat øremærket og vaccineret, så kan du også få den sygeforsikret. Dermed sikrer du din kat den optimale behandling hos dyrlægen uden ubehagelige økonomiske overraskelser for dig.

Kontakt Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Vi glæder os til at høre fra dig! Vi kan træffes alle ugens hverdage, enten på telefon eller e-mail. Du er mere end velkommen til at tage kontakt og få en helt uforpligtende snak omkring, hvad vi kan hjælpe dig med.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores kunder

"Elsker at komme op til Lars"

Vores hund elsker at komme op til Lars! Har aldrig oplevet det andre steder.

Kim Hasselstrøm

"Omsorgsfuld"

Lars er omsorgsfuld og giver alle dyr god og kompetent behandling.

Winnie Wakabayashi

"Altid trygt"

Altid trygt og godt af komme til Lars og så sød og rar ved dyrene og har altid god tid.

Pia Korte

"Rigtig god dyreklinik"

En rigtig god dyreklinik med en meget kompetent og behagelig dyrlæge. 

Flemming Arvits

Se flere anmeldelser eller kontakt os i dag

Kontakt os i dag

Vi besvarer henvendelser inden for 48 timer.

​Felter markeret med * skal udfyldes. - du kan med fordel skrive dyret ID-nr.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kontakt Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Vi glæder os til at høre fra dig! Vi kan træffes alle ugens hverdage, enten på telefon eller e-mail. Du er mere end velkommen til at tage kontakt og få en helt uforpligtende snak omkring, hvad vi kan hjælpe dig med.

Har du spørgsmål så kontakt os i dag

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Saltværksvej 144

2770 Kastrup

Klik her for rutevejledning

Kontakt os

Telefon: 32 50 23 99

E-mail: lars.gress@gmail.com

CVR: 16350443

Åbningstider

Mandag og tirsdag: 08.00 - 17.00

Onsdag: 08.00 - 20.00

Torsdag og fredag: 08.00 - 17.00