Hjertesygdomme hos hund og kat
Dyr kan få dårligt hjerte, ligesom mennesker kan. Desværre er ”dårligt hjerte” ikke én, men mange forskellige sygdomme, som skal behandles meget forskelligt.
Det kan være lidt omstændigt at få opklaret hvilken hjertesygdom, der er tale om, og der kræves ofte en del undersøgelser, før man kan sige, hvad der er galt, hvor galt det er, og hvordan det kan behandles. Alle de undersøgelsestekniker, som din dyrlæge kan bruge, er nogen, som man kender fra menneskehospitaler. Hunde og kattehjerter ligner et menneskehjerte så meget, at de samme undersøgelsesmetoder kan anvendes, når blot man er klar over de forskelle, der er mellem de forskellige dyrearter. De ting, som en dyrlæge vil vurdere ved en hjerteundersøgelse, kan variere meget, afhængigt af hvilke symptomer dyret har, men du kan forvente, at din dyrlæge vil undersøge én eller flere ting af de ting, der er omtalt her.
Se på dyret
Hjertepatienter kan være både tykke og tynde, men på patienter med fremskreden hjertesygdom, kan man se en form for unormalt vægttab, hvor der tabes muskelmasse – dyret får fremstående knogler ned ad ryggen og et meget markeret ansigt. Til trods for tab af muskler kan dyret tage på i vægt og synes tykt på grund af væske i bugen. På andre dyr kan man se, at vejrtrækningen bliver anstrengt, måske i en grad, så tandkødet bliver gråligt eller ligefrem blåt.
Lytte på brystkassen
Med et stetoskop kan din dyrlæge få vigtige oplysninger om, hvordan hjertet arbejder. Man kan høre, om det slår tilpas hurtigt og regelmæssigt, og om der kommer lyde, som kunne tyde på utætheder i hjerteklapper eller forsnævringer af blodårer. Hvis du mærker på din egen hunds hjerteslag, når den sover, så vil du mærke, at det er meget uregelmæssigt. Det er normalt, og det forsvinder ved den mindste anstrengelse. Pulsen på en kat skal derimod være helt regelmæssig.
Røntgenbilleder
I de fleste situationer vil din dyrlæge have stor gavn af et røntgenbillede af dit dyrs brystkasse, hvis der er mistanke om en hjertesygdom. På røntgenbilleder bliver kroppen gjort gennemsigtig, så man ser et skyggebillede af dét, der er inden i. På en hjertepatient vil man først og fremmest forvente at se en forstørrelse af hjertet. Man kan endog se, hvilken del af hjertet, der er forstørret, og det er en stor hjælp på vej mod en diagnose. Desuden vil dyrlægen kunne se skyggen af lunger og luftrør, og det er vigtigt, for mange sygdomme i luftvejene kan forveksles med hjertesygdomme. Røntgenbillederne giver også mulighed for at vurdere nogle af hjertesygdommens følgevirkninger. Mange hjertepatienter får nemlig vand i lungerne, og det ses tydeligt på et røntgenbillede, og en behandling af denne følgevirkning kan derfor sættes i værk, umiddelbart efter billedet er taget.
Elektrokardiografi (EKG)
Hvis dyrlægen har grund til at tro, at hjertet ikke arbejder normalt, vil der være grund til at optage et EKG. Når hjertet slår, producerer det kortvarigt en meget lille elektrisk spænding (ca en tusindedel af, hvad der får baglygten på en cykel til at lyse), og det kan optages på en EKGmaskine. På udskriften fra et sådant apparat kan din dyrlæge få meget detaljerede oplysninger om, hvordan hjertemusklen arbejder, om kortvarige uregelmæssigheder og om længerevarende fejl. Man får desuden et vist mål for, om nogle af hjertekamrene er for store eller overbelastede, om hjertet får ilt nok, og om det påvirkes af sygdomme andre steder i kroppen.