Øjensygdomme

Øjensygdomme hos hunde og katte

Synet er en af vore vigtigste sanser, og dette gælder også for vores familiedyr. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på skader eller sygdomme i forbindelse med øjnene og straks søge dyrlæge ved mistanke om øjensygdomme. Mange øjenlidelser kan føre til varige synsskader eller endog blindhed, hvis de ikke behandles i tide.

Lidt om øjets opbygning

Hundes og kattes øjne er i princippet indrettet som menneskets øje – blot er størrelsesforholdene anderledes. Dyrenes hornhinde er langt større end menneskets, d.v.s. at den hvide senehinde næsten ikke ses hos dyrene. Dermed bliver regnbuehinden (iris) og den bagved liggende linse inde i øjet også meget store. Linsen i et hunde eller katteøje er flere gange større end menneskets linse, hvilket bl.a. medfører, at det er meget vanskeligere at fjerne linsen i et dyreøje end i et menneskeøje ved f.eks. operation for grå stær. Bagsiden af øjeæblet er beklædt med nethinden. Nethinden indeholder de synsopfattende celler, som gennem synsnerven sender synsindtrykkene til bearbejdning bagtil i hjernen. Mange hunde og katte får alvorlige skader på nethinden, ligesom vi kender fra mennesker. Der kan være tale om nethindeløsninger, forskellige former for infektioner i nethinden, medfødte misdannelser eller arvelige tilfælde af nethindesvind, hvor synet langsomt forsvinder. Nethindeløsninger og infektioner i nethinden kræver en meget hurtig behandling. 

Dyrlæger i Danmark er endnu ikke i stand til et udføre operationer på nethinden, men må ”nøjes” med en medicinsk behandling, som dog ofte giver gode resultater. Medfødte misdannelser i nethinden og fremadskridende nethindesvind er ofte arveligt forårsaget. Mange racer har derfor et særligt avlsprogam, hvor der kræves en øjenundersøgelse af både faderen og moderen, før der må laves hvalpe. En gruppe af dyrlæger rundt omkring i Danmark er specielt uddannede til at foretage disse øjeundersøgelser. Øjnene er dækket af øjenlågene – det øverste og det nederste, men udover disse har dyrene også et tredje øjenlåg – blinkhinden – et ekstra øjenlåg, som ved hvert blink lynhurtigt trækkes hen over hornhinden. Blinkhinden fjerner urenheder fra hornhinden, fordeler tårevæsken og beskytter øjet mod fremmedlegemer udefra.

Hunde og katte har 2 tårekirtler. Den ene sidder under det øverste øjenlåg (som hos mennesket). Den anden sidder under blinkhinden – det 3. øjenlåg. Hver kirtel producerer ca. halvdelen af tårevæsken. Tårerne forsvinder fra øjet igennem 2 små huller i tårepunkterne), som sidder på øjenlågskanterne ind mod næsen, og derfra løber gennem tårekanalen ned i næsen. Tårevæsken er en særdeles vigtig del af øjet. Den holder hornhinden fugtig, giver næring til hornhinden og fjerner urenheder.

Betændelse i øjets slimhinde

Slimhindebetændelse i øjet (conjunctivitis) hos hunde skyldes ofte, at der er kommet snavs i øjet. Dyrlægen vil behandle med et passende antibioticum, og i løbet af få dage bør symptomerne være forsvundet. Dette er især almindeligt hos hvalpe og unge hunde. Hos lidt ældre hunde ses ofte gentagne tilfælde af slimhindebetændelse og evt. hornhindebetændelse. I disse tilfælde kan det dreje sig om en meget overset lidelse: ”tørre øjne”. Slimhindebetændelse (conjunctivitis) hos katte er ofte mere komplicerede end hos hunde. Her kan det skyldes herpesvirus, clamydia, mycoplasmer eller andre microorganismer, som kan være særdeles vanskelige at bekæmpe. Katte har kun sjældent ”tørre øjne”.

"Tørre øjne"

Mange hunde vil med alderen få en nedsat tåreproduktion. De kan derfor ikke holde øjet rent og fugtigt og får meget let gentagne eller kroniske tilfælde af øjenbetændelse. Måling af tårevæsken udføres nemt og smertefrit med et lille stykke trækpapir af bestemte dimensioner, en såkaldt Schirmers tåretest. I sjældne tilfælde forsvinder tåreproduktionen fuldstændig. Hos disse hunde kan man redde øjet og synet ved at operere en spytgang op til øjet, så øjet holdes fugtigt med spyt. Som tidligere nævnt har dyrene 2 tårekirtler. Den tårekirtel, som sidder under blinkhinden, kan gå løs og vippe op foran øjet, et såkaldt kirsebærøje (cherryeye). Dette sker især hos helt unge hunde af racer med høj pande. Denne løstliggende tårekirtel må ikke fjernes, men skal opereres ned på plads. Fjernes denne kirtel, forsvinder ca. 50% af tårevæsken, og de fleste af disse hunde vil senere i livet få alvorlige problemer med ”tørre øjne”. Jo tidligere diagnosen ”tørre øjne” stilles, jo bedre er prognosen. Et ret nyt præparat Optimune (Cyclosporin A) stimulerer tåreproduktionen, og med denne øjensalve kan man i de fleste tilfælde behandle lidelsen medicinsk, selv om det ofte kræver behandling i meget lang tid, måske resten af livet.

”Det er bare et rødt øje, som skal have nogle øjendråber”

Mange dyreejere ringer til dyrlægen og siger: ” Min hund/kat har dårligt øje, jeg vil gerne have noget medicin”, og det kan ofte være vanskeligt at få ejeren til at forstå, at dyrlægen ikke bare kan stille en diagnose i telefonen. Det er meget vigtigt at gå til dyrlæge, hvis ens hund/kat har fået dårligt øje. Ofte er det heldigvis en ømhed, derfor kommer dyrene først til dyrlæge, når den grønne stær er så fremskreden, så ejeren kan se, der er noget galt. Så er skaden ofte sket, og det er ikke muligt at behandle medicinsk. Et forhøjet tryk i øjet er meget smertefuldt, og det er ofte nødvendigt at fjerne øjet eller erstatte det med et kunstigt øje.

Grå stær eller katarakt

Inde i øjet bag ved regnbuehinden ligger linsen. Linsen er helt klar og kan normalt ikke ses. Den samler lyset, som linsen i et fotografiapparat, så der dannes et skarpt billede på nethinden på øjets bagside. Linsen kan blive uklar og grålig, og der ses en gråfarvning i øjet bag pupillen. Grå stær kan skyldes sygdomme som f.eks. sukkersyge, det kan udløses af slag på øjet, men mange tilfælde er arveligt betingede, og visse racer er mere disponerede end andre. Mange dyr med en mindre grad af Grå stær hos en hund grå stær kan stadig have et delvist syn, så de kan orientere sig, men hvis den grå stær bliver total, kan der ikke dannes billeder igennem linsen, og hunden bliver blind. Grå stær operation hos mennesker er i dag nærmest en rutineoperation med fine resultater. Sådan er det imidlertid ikke hos vore hunde og katte. Dyreøjne reagerer langt mere følsomt på en operation inde i øjet, end mennesker gør, og linsen er som tidligere nævnt meget større end en menneskelinse. Derfor er en grå stær operation hos dyrene en særdeles kompliceret affære. Igennem de senere år er teknikken relativt harmløs øjenbetændelse, MEN et rødt øje kan også være udtryk for en mere alvorlig sygdom inde i øjet. En sygdom, som kræver hurtig behandling, hvis varige synsskader skal undgås. Røde øjne hos både hunde og katte kan som omtalt være et symptom på mere alvorlige lidelser inde i øjet, f.eks. regnbuehindebetændelse (uveitis). Dette kan opstå efter et sår, hvor der er gået hul i hornhinden, men det er især vigtigt at vide, at dyrene kan udvikle en alvorlig regnbuehindebetændelse blot efter et let slag på øjet. Akut opstået regnbuehindebetændelse kræver omgående behandling, ellers kan den føre til udvikling af et overtryk inde i øjet (grøn stær), en alvorlig lidelse, som hos vore dyr ofte fører til total blindhed.

Grøn stær (glaukom)

Dette er et forhøjet tryk inde i øjet. Når trykket i øjet stiger, påvirker dette nethinden og synsnerven bagtil i øjet, og synet kan forsvinde. Vi mennesker kan gå til øjenlæge på et tidligt tidspunkt, når vi får synsforstyrrelser eller hovedpine, og få den rette medicinske behandling. Men vore dyr kan ikke fortælle os om synsforstyrrelser eller imidlertid blevet meget forbedret, og der er i dag nogle få dyrlæger i Danmark, som har investeret i et dyrt operationsudstyr og udfører grå stær operationer.

Kontakt Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Vi glæder os til at høre fra dig! Vi kan træffes alle ugens hverdage, enten på telefon eller e-mail. Du er mere end velkommen til at tage kontakt og få en helt uforpligtende snak omkring, hvad vi kan hjælpe dig med.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Det siger vores kunder

"Elsker at komme op til Lars"

Vores hund elsker at komme op til Lars! Har aldrig oplevet det andre steder.

Kim Hasselstrøm

"Omsorgsfuld"

Lars er omsorgsfuld og giver alle dyr god og kompetent behandling.

Winnie Wakabayashi

"Altid trygt"

Altid trygt og godt af komme til Lars og så sød og rar ved dyrene og har altid god tid.

Pia Korte

"Rigtig god dyreklinik"

En rigtig god dyreklinik med en meget kompetent og behagelig dyrlæge. 

Flemming Arvits

Se flere anmeldelser eller kontakt os i dag

Kontakt os i dag

Vi besvarer henvendelser inden for 48 timer.

​Felter markeret med * skal udfyldes. - du kan med fordel skrive dyret ID-nr.

Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Kontakt Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Vi glæder os til at høre fra dig! Vi kan træffes alle ugens hverdage, enten på telefon eller e-mail. Du er mere end velkommen til at tage kontakt og få en helt uforpligtende snak omkring, hvad vi kan hjælpe dig med.

Har du spørgsmål så kontakt os i dag

Find vores kontaktoplysninger herunder.

Kastrup Dyreklinik v/Lars Gress

Saltværksvej 144

2770 Kastrup

Klik her for rutevejledning

Kontakt os

Telefon: 32 50 23 99

E-mail: lars.gress@gmail.com

CVR: 16350443

Åbningstider

Mandag og tirsdag: 08.00 - 17.00

Onsdag: 08.00 - 20.00

Torsdag og fredag: 08.00 - 17.00